Baktériumokat, fehérjéket, szénhidrátokat tartalmazó filmszerű, lepedékes képződmény, ami a természetes fogakon és mesterséges fogászati pótlásokon is egyaránt képződhet. A táplálékból fennmaradt, megtapadt fehérjerétegben baktériumok szaporodnak, melyek kezelés és eltávolítás nélkül maradandó károsodást okozhatnak. A plakkban található savképző baktériumok szénhidrátokat bontanak le, melléktermékként pedig fogszuvasodást előidéző savat termelnek. A plakkban található számos baktériumcsoport jelenléte a fogakon, az ínyen, ínygyulladáshoz (gingivitis), fogágy betegséghez, kellemetlen szájszaghoz és súlyos fogszuvasodás által okozott, mélybe terjedő gyulladáshoz vezethet. A plakkba ásványi anyagoknak rakódnak le, s így kialakul a fogkő.
A plakk és a fogkő kialakulása megfelelő tisztítással (lásd fogkefe, fogkrém, fogselyem) és rendszeres fogkőeltávolitással (lásd depurálás) mérsékelhető. A szájhigiénia helyes fenntartása és a rendszeres fogászati ellenőrzés a lerakódások, és azok károsító, roncsoló, betegséget előidéző következményeinek a megelőzésére szolgál.