Hogyan védjük fogainkat Karácsonykor?

Dentciklopédia

Az év végi karácsonyi, szilveszteri szezon fokozott terhelést jelent a fogakra és azok védekező mechanizmusaira. A karrácsonyi sütemények, szaloncukor, csokoládé, az ünnepek alatt fogyasztott szénsavas italok, gyümölcslevek és pezsgő magas cukor és szénsav tartalma ezalatt a pár nap alatt is komoly csapást mérhet fogaink állapotára.

Nem csak az átlagosnál sokkal magasabb mértékű, hanem a sokkal gyakoribb cukorfogyasztás okozza a fő gondot. Megfontolt és tudatos lépésekkel lehet csak megvédeni a fogainkat ebben, az év minden más időszakától eltérő időszakban.

Az év nagy részében a fogak esélyt és időt kapnak, hogy a cukroktól képződő savak roncsolódásából származó sérülések helyreálljanak. A zománcból a savak által kimart sók egy óra alatt visszaépülnek az eredeti helyükre. Ezt a folyamatot nevezzük remineralizációnak. Ennyi idő szükséges, hogy a nyál savas kémhatása újra semlegessé váljon. Pont ez az ami nem tud bekövetkezni az ünnepi időszakban, hisz ha nem figyelünk oda, nem telik el egy óra édesség fogyasztás nélkül, s emiatt a fogzománc regenerációja esélytelenné válik. Az ünnepek folyamatos cukorterhelése gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy a nyál kifejtse védő, károsodás kijavító hatását.

Természetesen nem kell a fogaink miatt az ünnep legélvezetesebb pillanatait kihagyni, csak néhány egyszerű szabályt célszerű betartani.

  • Kerüljük a cukros és ragadós ételeket!
  • Ne fogyasszunk sok szénszavas üdítőt és a gyümölcslét mert a nagyon magas savtartalmuk fogzománc eróziót okoz. Ha mégis elkerülhetetlen vágyat érzünk ezen italok fogyasztására, akkor szívószállal fogyasszuk őket, így kevésbé érintkeznek fogainkkal.
  • “Biztonságos ételek”, úgy mint ropi, keksz, sajt és aszalt gyümölcsök jelentősen segítenek a védekezésben.
  • Ne nassoljunk folyamatosan, tartsunk legalább egy órás szüneteket.
  • Az étkezést követő egy órában ne mossunk fogat, mert ebben az időszakban a savak által felmart, meggyengített fogzománcot a fogmosással irreverzibilisen károsíthatjuk! A fogmosás a nyál semleges pH értéke mellett biztonságos.
  • Cukormentes rágó rágása meggyorsítja a  száj pH értékének helyrebillenését.
  • Természetesen a lefekvés előtti fogmosás elengedhetetlen.
Kellemes Ünnepeket!