Nyelv piercing és a szájhigiéne

Hasznos tanácsok

Nyelv piercing és a szájhigiéne

nyelvpiercing

A száj- ajak- és nyelvpierceing manapság eltejedt testékszerek, az önkifejezésnek mindennapos formái. Ennek ellenére, aki nyelvpiercing behelyezésére készül, tudnia kell, hogy a testékszer milyen veszélyeket hordozhat magában, illetve hogy ezeket miként lehet megelőzni, a kockázat mértékét csökkenteni.

 

A leggyakoribb szövődmények:

  • Fertőzések: A piercing behelyezésekor keletkező seb könnyen elfertőződhet a szájüregben élő kórokozóktól.
  • Betegségek terjesztése : A szúrás során fenn áll a veszélye a herpesz a hepatitis B és C, valamint a HIV vírussal való megfertőződésnek.

  • Ideg sérülés: a nyelv átszúrásakor sérülhetnek a nyelv mozgatásáért és/vagy érző beidegzéséért felelős idegek.
  • Elhúzódó vérzés: A nyelv az egyik legbővebb vérellátású szerv. Sérülése mindig vérzéssel jár, bár jelentős vérzések megfelelő technika alkalmazása esetén minimálisak.
  • Íny betegségek: A hosszas nyelvpiercing viselés miatti folyamatos mechanikai irritáció időnként az íny, majd a fogágy csontos részének leépülésével is járhat, mely végül a fog(ak) meglazulásához, elvesztéséhez vezethet.
  • Fogsérülések: Klinikai vizsgálatok alapján a 4 évnél hosszabb ideig nyelvpiercinget viselők 47%-nak tört le legaláb egy foga az ékszerre történő véletlen ráharapás miatt.
  • Fémallergiás reakciók.
  • A mindennapi orális funkciók romlása: Selypítés, beszédhibák, fokozott nyálelválasztás, rágási nehezítettség, horkolási apnoe valamelyike hosszabb rövidebb ideig szinte minden piercing viselőnek megkeserítik az életét.
  • Ékszer lenyelés, aspiráció: A piercing alkatrészei szétcsavarodva mind a nyelőcsőbe, mind a légutakba bekerülhetnek, súlyos életveszélyes szövődményeket okozva.

 

 

A fenti szövődmények valószínűsége csökkenthető, ha már a beavatkozáson átesett, ismerősök által ajánlott rutinos testékszer behelyező helyre megyünk. Műtét előtt győződjünk meg a higiénés viszonyokról, kérdezzünk rá a sterilizálási technikákra, módszerekre, s hogy rendelkezik-e a személyzet hepatitis B elleni oltással. Ha ellenséges vagy bizonytalan válaszokat kapunk, inkább keressünk másik helyet.

Tökéletes szájhigiénével menjünk a beavatkozásra, lehetőleg előtte egy teljes dentalhigiénés kezelésen (fogkő eltávolítás, polírozás stb.) essünk át, előtte utána egy-egy hétig használjunk szájfertőtlenítő öblítő oldatot.

A duzzanat és a vérzés csökkentésére szopogassunk a műtét után jégkockát, hideg ételeket. A fogak széttörését és a fémallergia kialakulását műanyag ékszer viselése megelőzheti. Az allergiás reakciók megszüntethetők nemesfém ékszerek (arany, platina, titán) viselésével is.

Rendszeresen ellenőrizzük az ékszer, a csavarok állapotát, ha kell cseréljük.