A nőiség szájápolási és szájhigiénés sajátosságai

Hírek

Jó szájhigiénét fenntartani mindenkinek kihívást jelent, különösen igaz ez a nőkre. A női test nagyszabású változásokon megy át, beleértve a havi ciklusokat illetve a terhességet. Ezeket a változásokat a lezajló hormonális ingadozások okozzák, hiszen köztudott, hogy ezek a hormonális változások drámai fordulatokat jelentenek a szervezet számára.

A nők nagyobb százalékban vannak kitéve a parodoncium (a fog tartó szövetei) megbetegedésének, ezt nemrégiben megjelent tanulmányok a hormonális ingadozásoknak tulajdonítják. A női hormonok szintjének változása lehet a fő rizikó faktor, ami azt jelenti, hogy a nők egész életük során érintettek: a pubertás kor, a terhesség illetve a menopauza mind eltolódások sorát jelenti a hormonháztartás szintjén. A tanulmány szerint ezek a hormonális változások olyan szájüregi változásokat vonnak maguk után, melyek megteremtik a körülményeket a baktériumok elszaporodásának és tovajutásuknak a véráram útján. Az így kialakult helyzet súlyosbíthat bizonyos állapotokat, mint a csontsűrűség csökkenése a szervezet, de legfőképpen a szájüreg szintjén.

More...

A női szervezet változásai az élet során

Olyan változások sorát gyűjtöttük egybe alább, melyekkel egy nőnek szembe kell néznie élete során és, amelyek befolyásolják úgy a fogak egészségét, mint az egész szervezetét.

​Menstruációs ciklus

Menstruációs ciklus a rendszeresen bekövetkező természetes változások, a méhben és petefészkekben, teszik lehetővé a terhességet. A nők 80%-a tapasztal valamilyen tünetet a ciklust megelőző egy-két hétben, melyek közé sorolhatóak a pattanások, a mellek feszülése, puffadás, hangulatváltozások, fáradtság. Előfordulhat az íny gyulladása és érzékenysége is. Ilyenkor még fontosabb a megfelelő szájhigiéné fenntartása. Megjelenhetnek az ínyen fekélyes sebek, pattanások a bőrön. Ha ezek a fekélyek nem múlnak 5-7 napon belül, mindenképp érdemes ellátogatni a fogorvoshoz.

Terhesség

A terhesség egy másik fő változás egy nő szervezetében. Terhesség alatt az ösztrogén és progeszteron, valamint sok más hormon szintje hetente változik. A tünetek, melyek terhesség előtt elhanyagolhatóak, felismerhetetlenek, terhesség alatt akár elviselhetetlenekké erősödhetnek.

A terhesség ráébreszt arra, hogy mennyire fontos sokkal több figyelmet szánni a szervezet gondozására ezen belül a fogak és fogíny is különleges gondozást igényel, mivel a hormonális változások megnövelhetik az esélyét a fogszuvasodás, terhességi gingivitis (ínygyulladás) kialakulásának, valamint az esetlegesen fennálló parodontitis előrehaladásának. Kutatások kimutatták, hogy azok a nők, akiknek fennálló parodontális betegsége van, hétszer hajlamosabbak a koraszülésre illetve gyakrabban fordul elő, hogy a babák kis súllyal születnek.

A preventív (megelőző) szájhigiénés kezelések és a rendszeres szűrések nemcsak teljesen biztonságosak, hanem nagyon is javallottak. A lezajló természetes változások a szervezetben, a fogíny szintjén vérzékenységben, gyulladásban, ételmaradékok beragadásában, ezáltal az íny túlérzékenységében nyilvánulnak meg.

Kutatók szerint a fogágybetegség a szájüregi baktériumok méhlepénybe vagy magzatvízbe történő szóródása által vezethet koraszüléshez. A szervezetben kialakul egy szisztémás gyulladás, prosztaglandin jut a véráramba, ami beindíthatja a szülést, súlyosabb fogágybetegségekben pedig nagy mennyiségű prosztaglandin szabadul fel.

A nők majdnem fele tapasztal terhesség alatt gingivitist a terhesség második vagy harmadik hónapjától, ami általában súlyosbodik a nyolcadik hónapig. Ha valaki eleve rossz szájhigiénével és fogínybetegséggel rendelkezik, akkor számíthat arra, hogy a terhesség első trimesztere után a parodontális betegség súlyos lefolyású lesz. Egyes esetekben a terhes nők gyulladt ínye erősen reagálhat bizonyos ingerekre és hatalmasra duzzadhat. Ezeket a duzzanatokat terhességi tumoroknak nevezzük. Nem rosszindulatúak és általában fájdalmatlanok. Ha ezek fennmaradnak, szükséges lehet az eltávolításuk fogorvos által.

Ha valaki babát tervez érdemes ellátogatnia először fogorvosához, hogy biztosítva legyen a szájüreg megfelelő állapota.

Menopauza

Menopauza alatt a következő elváltozások jelentkezhetnek.

1. Xerostomia (szájszárazság): az ösztrogén szintjének csökkenése vezethet szájszárazsághoz. A nyál a szervezet természetes védekező rendszere, mely a szájüreget tisztán, hidratáltan tartja. Megfelelő mennyiségű nyál hiányában a fogak fogékonyabbak lesznek a szuvasodásra és a parodontális betegség kialakulására. Számos gyógyszer is okozhat szájszárazságot.

2. Menopauzához kötött gingivostomatitis: a nők kis százalékánál fordul elő. Száraz vagy fénylő, könnyen vérző, sápadt vagy mélyvörös fogíny mind utalhatnak a betegségre.

3. A csont sűrűségének változásai: a nők az ösztrogén szintjének csökkenése által ki vannak téve a csontsűrűségcsökkenés kockázatának. Az állcsontokon jelentkező csontveszteség fogvesztést okozhat. Az ínyvisszahúzódás jele lehet az állcsontok sorvadásának. A visszahúzódó íny miatt nagyobb fogfelszín van kitéve a savak káros hatásának, ezáltal a szuvasodásnak. Ilyenkor szükség lehet a szabaddá vált fogfelszínek műtéti fedésére.

4. Változások az ízlelésben: ez főként a sós, borsos és savanyú ízekre vonatkozik.

5. Égő száj szindróma: hatással lehet a nyelv, ajkak, fogíny, orcák nyálkahártyájára. Az égő érzést okozhatják az ízérzésben és az érző idegekben történt változások. Előfordulhat szájszárazság, alultápláltság vagy étel-, gyógyszerallergiák következményeként. Ezeket a tüneteket tapasztalva érdemes azonnal felkeresni a fogorvost.

6. Étkezési rendellenességek: a nők önképének változása miatt alakulhat ki. Okozhat alultápláltságot és nem megfelelő étkezési szokásokat, melyek fogékonyabbá tehetik a fogakat a szuvasodással szemben.

Fogamzásgátló tabletták

Ezek a tabletták úgymond becsapják a szervezetet, kialakítva egy fals állapotot, mely a terhes szervezetével megegyező. Ezáltal ugyanazok a problémák jelentkezhetnek, mint terhesség alatt. Ilyen szerek használatakor még fontosabb a megfelelő szájhigiéné fenntartása.

Következtetés: ahogy ez a fent említettekből kiderül, nagyon fontos, hogy a nők rendszeresen ellátogassanak fogorvosukhoz és odafigyeljenek a megfelelő szájhigiéné fenntartására, jó fogmosási technika elsajátítására és a kiegészítő eszközök megfelelő használatára. Így biztosan egészséges fogak és fogíny lesz a jutalmuk.

Terhesség és fogápolás