A fogbeültetéssel kapcsolatos leggyakoribb kérdések, tudnivalók!

FAQ-GYIK

[accordion] [apane title=”1. Mi az a fogbeültetés, implantáció?”]Manapság a hiányzó fogak pótlásának a legmodernebb típusa a fogbeültetés, implantáció. Fogbeültetés során a hiányzó fog helyére rögzítünk be egy a korábbi foggyökérhez hasonló mesterséges foggyökeret, mely szövetbarát (biokompatibilis) anyagból, speciálisan felületkezelt titánból készül. Ez kb. 3 hónap alatt összecsontosodik a körülötte levő állcsonttal, s ezt követően kerül rá a kivehető vagy a rögzített fogpótlás, az esettől függően.[/apane][apane title=”2. Hogy történik a fogbeültetés?”]A fogbeültetés egy helyi érzéstelenítésben végzett, az esetek legnagyobb részében teljesen fájdalmatlan beavatkozás! Egy kis metszést követően az ínyt finoman elemeljük a csontról, s egy mikroprocesszorral vezérelt implantációs sebészeti készülékkel óvatosan előkészítjük a csontot, majd becsavarjuk az implantátumot a csontba s összevarrjuk felette az ínyt. Ezt követően a már említett három hónapig az íny alatt gyógyul, becsontosodik (osseointegráció) az implantátum. Ezalatt az idő alatt a páciens viselheti régi fogsorát, vagy ideiglenes fogpótlását, tehát nem kell fog nélkül lennie![/apane] [apane title=”3. Kinek nem lehet fogat beültetni?”]Viszonylag kevés a kizáró tényezők száma, de természetesen vannak ilyenek. Ide tartozik a vérzékenység, bizonyos daganatos betegségek, kezeletlen cukorbetegség, súlyos harapási rendellenességek, fogcsikorgatás és az állcsontok növekedésének befejeződése (17 év) alatti életkor. Az erős dohányzás és alkoholfogyasztás sem használ az implantátumoknak, mint ahogy a saját fogaknak sem! Természetesen a legalapvetőbb feltétel, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű csont álljon rendelkezésre![/apane] [apane title=”4. Milyen valószínűséggel maradnak benn az implantátumok?”]A közhiedelemmel ellentétben az implantátumok bent maradási esélye rendkívül magas a mi rendelőnkben 98%, tehát százból kevesebb mint 2 db implantátumot veszítünk el. S emiatt garanciát is vállalunk, tehát az egy éven belül elvesztett implantátumokat kis gyógyulási idő után „visszahelyezzük”.[/apane] [apane title=”5. Mennyi a behelyezett implantátumok élettartama?”]Megegyezik a saját fogakéval, tehát lehet, hogy csak 8-10 év, lehet 20-30 év, de akár élethossziglan is elkísérhetnek megfelelő életmód, szájhigiéné és ápolás mellett!

Illúzió azt várni, hogy minden implantátumunk elkísér az életünk végéig, – miként ez a saját fogaink esetében is keveseknek adatik meg-, de nem is kizárt, s mindenképp hosszútávú megoldást kínál a fogbeültetés.

Amennyiben el kell távolítani az implantátumokat, akkor rövid gyógyulási idő múltán a beavatkozást általában meg lehet ismételni minden gond nélkül. Tudni kell, hogy az implantátumok élettartamát a tisztán tartásuk, gondozásuk határozza meg elsősorban. A beültetéses fogpótlás elkészültével nem ér véget az orvos-beteg kapcsolat, sőt akkor kezdődik csak igazán, hisz félévente kontrollálni, tisztítani kell a fogpótlást, s nagyon gondos szájhigiénés kezelésekre van szükség.[/apane] [apane title=”6. Milyen vizsgálatok, kezelések kell , hogy megelőzzék a fogbeültetést?”]Az alapos kivizsgáláson, tervezésen múlik elsősorban a kezelés sikere! Mindenek előtt szükség van egy alapos szájhigiénés kezelésre, fogkő, plakkok, lepedék stb. eltávolítására. Rendelőnkben először egy szájüregi ún. oralkamerával megvizsgáljuk közel 100 szoros nagyításban a műtéti területet, az ínyt, a környező fogakat, s a képeket számítógépre mentjük.Digitális panoráma röntgent készítünk, s egy speciális szoftver segítségével a csontsűrűséget, a csontkínálatot, a rendelkezésre álló helyet pontosan lemérjük, számítógépen megtervezzük a műtétet. Amire most a legbüszkébbek vagyunk, egy vadonatúj implantációs készülék, melyből a miénken kívül egyetlen darab van az országban, és a pontos számítógépes vezérlésen kívül kiemelkedik a többi sebészeti készülék közül azzal, hogy egy száloptika segítségével pontosan a műtéti területre világít, ami elképzelhető, hogy egy kivilágítatlan szájüregben milyen nagy előny! A sebgyógyulást pedig egy szoftlézer készülékkel segítjük elő! Mindig elvégzünk egy fémallergia vizsgálatot, szükség esetén belgyógyászati kivizsgálást és egyéb laborvizsgálatokat is. A műtétet antibiotikus védelemben végezzük![/apane] [apane title=”7. Milyen fogpótlások készülhetnek az implantátumokra?”]Az implantátumokra mind kivehető fogsorokat, mind rögzített porcelán koronákat illetve hidakat egyaránt készíthetünk. Nagyon gyakori, hogy a beteg instabil fogsorát stabilizáljuk 1-2 implantátumba helyezett láthatatlan patent segítségével, melyre a fogsort egyszerűen fel lehet pattintani, így mind egészségileg, funkcionálisan, mind lelkileg sokat segítünk a beteg állapotán. Természetesen legtöbben a kivehető fogpótlás elkerülése, illetve megszüntetésének lehetősége miatt választják a beültetést, illetve a harmadik indikáció, aki nem akarja lecsiszoltatni a saját fogait a rögzített fogpótláshoz.[/apane] [apane title=”8. Okozhat-e rosszindulatú daganatot, allergiás reakciót az implantátum?”]A világszerte behelyezett több millió implantátum után sem igazoltak egyetlen esetet sem, amely rosszindulatú daganatos betegség és a fogászati implantátum között bármilyen összefüggést is kimutatott volna. A titán fémre kialakuló allergiás reakció is irodalmi ritkaság, ennek ellenére az összes fogászati fémre kiterjesztett fémallergia teszt az egyik vizsgálat, mely nélkül nem ajánlott elvégezni a beavatkozást.[/apane] [/accordion]

Leave a Comment:

Leave a Comment: